Analýza trhu pro vybraný segment cestovního ruchu v Praze - Kučera, Lukáš (2013)
Cílem této práce je získat základní přehled o specifických rysech, potřebách a požadavcích na turistickou destinaci segmentu gayů a leseb a tyto požadavky následně porovnat s nabídkou Prahy a zjistit, zdali je tento segment vhodným segmentem pro cestovní ruch v Praze. Práce je rozdělena do 5 kapitol, z nichž první se na teoretické úrovni věnuje segmentaci trhu cestovního ruchu a trendům, které segmentaci ovlivňují. Následná kapitola se již věnuje gay turismu a charakteristice segmentu gayů a leseb. Třetí kapitola detailně analyzuje zařízení cestovního ruchu poskytující služby vybranému segmentu v Praze a zabývá se propagací Prahy směřující ke gayům a lesbám. V rámci této práce bylo provedeno dotazníkové šetření, které mělo za cíl potvrdit pravdivost odlišností vybraného segmentu a zjistit jejich názor na Prahu. Analýze tohoto šetření je věnována čtvrtá kapitola. V poslední kapitole je aplikována teorie segmentace do praxe. Autor zde také uvádí své návrh jak přimět tento segment k návětěvě Prahy.