Komparace rolí mezinárodních a regionálních organizací v konfliktu v Sierra Leone - Gregůrková, Lucie (2013)
Během urovnání občanské války v Sierra Leone sehrály důležitou roli mezinárodní organizace OSN i regionální integrace států západní Afriky ECOWAS. Předkládaná bakalářská práce si klade za cíl porovnat působení těchto organizací a jejich vliv na průběh konfliktu. Teoreticko-metodologické východisko práce na základě jednotlivých fází konfliktu podle modelu Michaela S. Lunda připravuje analytický rámec pro případovou studii občanské války v Sierra Leone. Práce dochází k závěru, že obě organizace svými úspěšnými operacemi přispěly na jednu stranu k výraznému omezení násilí v konfliktu a na stranu druhou svou nedůsledností umožnily jeho eskalaci. Řešení je nalezeno ve vytvoření rámce pro spolupráci regionálních a mezinárodních organizací při řešení konfliktu.