Způsoby investování malých bank v ČR - Václav, Filip (2013)
Bakalářská práce je na téma možnosti investování malých bank, které mají bilanční sumu maximálně do výše 15mld.Kč. Práce se zabývá analýzou investičních příležitostí a odvětvovou analýzou - konkrétně fotovoltaikou, situací na poli těžby zemního plynu, nemovitostmi v Praze a Středočeském kraji a výrobou tzv. bioplynu. Tyto investiční příležitosti hodnotí na základě dostupných tržních dat a formuluje případné možnosti, jak do nich může banka investovat v kontextu regulace. Cílem práce je nalézt výdělečné investiční příležitosti pro banku, s nichž v konečném důsledku budou těžit vlastnící banky. Práce uvádí výše zmíněné příležitosti a hodnotí je z hlediska teoretického i praktického. Dochází k závěru, že lze profitovat na výrobě bioplynu, výjimečných "luxusních" nemovitostních projektech a na ovládnutí velkých obchodních společností, nejlépe v průmysli náročném na energii, kvůli očekávanému poklesu ceny tepla a elektřiny. Autor čerpá praktické poznatky prostřednictvím rozhovorů z prostředí finančníků a businessu. Jeho přínos spočívá zejména v ucelení některých myšlenek těchto lidí a jejich konfrontací s běžně dostupnými daty.