Watchdogové aktivity v boji proti korupci v ČR - Děcká, Petra (2013)
Tato práce je zaměřena na některé formy boje proti korupci. Důraz je kladen na existenci a možnosti nevládních neziskových organizací a iniciativ v ČR, jejichž aktivity jsou nedílnou součástí protikorupčního snažení. Proto cílem této práce je popsat watchdogové organizace a iniciativy působící v ČR a to se zaměřením na oblast korupce. Dílčím cílem práce je vysvětlit pojem watchdog ve spojitosti s neziskovými organizacemi, které bojují proti korupci. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola práce se zabývá činností NNO a jejich funkcemi ve společnosti. Druhá část kapitoly se věnuje pojmu watchdog v oblasti korupce. Druhá kapitola shrnuje teoretické poznatky o korupci a mapuje problémové oblasti korupce a její stav v ČR. Závěrečná kapitola se věnuje hlavnímu cíli práce, tedy analýze konkrétních watchdogových organizací a iniciativ působících v ČR a zabývá se otázkou jejich financování, oblastmi, do kterých zaměřují svojí činnost, rozsahem jejich projektů či jejich způsobem prezentace.