Charta 77 a anticharta a jejich reflexe na Slovensku - Kinštová, Veronika (2013)
V práci jsou studovány příčiny vzniku Charty 77, její struktura, vývoj a dokumenty. Dále je zmapován vliv Charty 77 na disent i širší občanskou společnost v Československu koncem 70. a v průběhu 80. let minulého století. Práce popisuje reakci komunistického režimu na činnost Charty, která vyvrcholila v tzv. Antichartě. V práci je porovnán ohlas Charty 77 v Českých zemích a na Slovensku. Jsou zde rovněž shrnuty výsledky praktického výzkumu odrazu Charty ve svazcích slovenské ŠtB.