Právní zakotvení hospodářských reforem v Českých zemích ve druhé polovině 19. století - Danielovský, Martin (2013)
Bakalářská práce analyzuje hospodářské reformy, které se v habsburské monarchii a v českých zemích odehrály ve druhé polovině 19. století. Nejprve práce analyzuje přijetí a dopady Patentu o zrušení poddanství, roboty a pozemkových vrchností. Dochází k závěru, že Patent, který zrušil robotu, znamenal zrušení tradiční vazby poddaný -- vrchnost a měl vliv na změny v sociální struktuře venkovského obyvatelstva. V další části se práce zabývá Živnostenským řádem a Všeobecným obchodním zákoníkem a dochází k závěru, že oba předpisy napomohly modernizaci hospodářství monarchie a umožnily další fázi rozvoje průmyslu a služeb, jak v českých zemích, tak v celé monarchii. Závěrečná část mé bakalářské práce hodnotí dopady hospodářské krize z počátku 70. let 19. století. Konstatuje, že útlum v zemědělské a v průmyslové výrobě přinesl nové problémy, na které tehdejší společnost nebyla připravena. Práce v této části hodnotí státní opatření, která regulovala právní postavení pracujících lidí a jejich vliv na ekonomiku. Všechna tato výše uvedená opatření vyústila v posílení hospodářského postavení českých zemí v rámci Habsburské monarchie.