Dopady sekuritizace jaderné bezpečnosti na pozici SRN v mezinárodním systému - Spěváčková, Markéta; Sršeň, Radim; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Mezinárodní společenství 21. století čelí řadě výzev, které plynou z vysoce interdependentního uspořádání globalizovaného světa. Na tyto výzvy musí aktéři mezinárodních vztahů reagovat a to na národní, regionální či mezinárodní úrovni. Problematika energetické bezpečnosti a její zajištění představuje výzvu obzvláště pro státy, které zůstávají hlavními aktéry mezinárodních vztahů. Vlády zemí pak zajištění energetické bezpečnosti země přímo vážou na zajištění národní bezpečnosti a schvalují opatření, která mají zajistit stabilní nepřerušované dodávky energie. Spolková republika Německo svou energetickou transformací nakročila do nové etapy mezinárodních vztahů, kdy míní být minimálně závislá na zahraničních dodávkách energie a omezit tak svou závislost. Spouštěčem nastartování procesu odklonu od jaderné energie přitom byla havárie japonské atomové elektrárny Fukušima v březnu 2011. Tato událost vyvolala v německé společnosti již zacelený "černobylský syndrom" a vedla k sekuritizaci jaderné bezpečnosti. Ambiciózní a bezprecedentní rozhodnutí SRN bude mít značné dopady na její postavení v mezinárodním systému, ať již v případě úspěšné či neúspěšné realizace transformace.
Vedoucí práce: Radim Sršeň
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses