Komparace IFRS a české účetní legislativy v oblasti leasingu - Ongaľová, Dominika (2013)
Práce se zabývá komparací přístupu Mezinárodních účetních standardů (IFRS) a českých účetních předpisů (ČÚP) k řešení leasingu, jakožto problematiky, kterou oba účetní systémy upravují podstatně odlišným způsobem a z toho vyplývajícího dopadu na finanční situaci a výkonnost účetní jednotky. Nejprve se práce jednotlivě zaměřuje na oba účetní systémy a na jejich zachycení leasingových transakcí. Následně podává teoretické srovnání těchto rozdílných účetních postupů. Práce také informuje o několik let probíhajícím projektu IASB/FASB Leasingy, který, pokud bude přijat, zavede nový model účtování leasingů. Případová studie, uvedená v závěru práce, demonstruje rozdílné řešení finančního leasingu dle obou systémů, a to jak z pohledu nájemce, tak z pohledu pronajímatele. Operativnímu leasingu věnuje práce pouze teoretické srovnání, jelikož se ve srovnání s finančním leasingem nejedná o tak spornou oblast.