Slovenská zahraničná politika v rokoch 1939 - 1945. - Šimkovič, Jakub (2013)
Cieľom tejto diplomovej práce bude priniesť iný pohľad na problematiku slovenskej zahraničnej politiky pred a počas Druhej svetovej vojny. V slovenskom odbornom diskurze je táto téma zväčša pojatá integrálne s celkovými dejinami prvej Slovenskej republiky. Ak už je vydelená, i tak sa jej zásadne ujímajú historici a citeľne chýba pohľad z pera odborníka na diplomaciu a medzinárodné vzťahy. Krátka história Slovenského štátu pritom predstavuje vynikajúcu možnosť štúdia vplyvu krajne pravicovej ideológie v totalitárnom štáte na zahraničnú politiku. O to viac, že ideológia bola ešte pretváraná vplyvom hegemóna, ktorý častokrát posilňoval postavenie slovenských radikálov. Prenos týchto ideí a zúženie manévrovacieho priestoru v rámci medzinárodného systému zasiahlo i náš rezort diplomacie. Na odpoveď do akej miery sa tak dialo ašpiruje táto práca a tým sa aspoň čiastočne pokúsi o zaplnenie tejto medzery vo výskume.