Slovenská zahraničná politika v rokoch 1939 - 1945. - Šimkovič, Jakub; Veselý, Zdeněk, 1950-; Šauer, Jaroslav, 1929-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Cieľom tejto diplomovej práce bude priniesť iný pohľad na problematiku slovenskej zahraničnej politiky pred a počas Druhej svetovej vojny. V slovenskom odbornom diskurze je táto téma zväčša pojatá integrálne s celkovými dejinami prvej Slovenskej republiky. Ak už je vydelená, i tak sa jej zásadne ujímajú historici a citeľne chýba pohľad z pera odborníka na diplomaciu a medzinárodné vzťahy. Krátka história Slovenského štátu pritom predstavuje vynikajúcu možnosť štúdia vplyvu krajne pravicovej ideológie v totalitárnom štáte na zahraničnú politiku. O to viac, že ideológia bola ešte pretváraná vplyvom hegemóna, ktorý častokrát posilňoval postavenie slovenských radikálov. Prenos týchto ideí a zúženie manévrovacieho priestoru v rámci medzinárodného systému zasiahlo i náš rezort diplomacie. Na odpoveď do akej miery sa tak dialo ašpiruje táto práca a tým sa aspoň čiastočne pokúsi o zaplnenie tejto medzery vo výskume.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses