Případy účetních podvodů v ČR - Holub, Ondřej (2013)
Předložená bakalářské práce s názvem "Případy účetních podvodů v ČR" analyzuje problematiku účetních podvodů v České republice, se zaměřením na zkreslování účetnictví podle § 254 trestního zákoníku. První kapitola vymezuje hospodářskou kriminalitu a její typické znaky. V druhé kapitole je nastíněno právní zakotvení zkreslování účetnictví. Třetí kapitola se věnuje případovým studiím: analyzovány jsou soudní případy Nejvyššího soudu. V návaznosti na to se čtvrtá kapitola zabývá dokazováním zkreslování účetnictví v policejní praxi. V résumé jsou sumarizovány závěry bakalářské práce. Zásadním přínosem práce jsou případové studie: samostatná analýza judikatury vztahující se k různým aspektům zkreslování účetnictví: např. pachatelství, podmínky subjektivního zavinění, odpovědnost účetního, "zatajení" účetnictví, dokazování ohrožení majetkových práv či výběru daní. Zásadní roli hrají znalecké posudky z oboru účetnictví, protože orgány činné v trestním řízení často nedisponují potřebnými znalostmi. Práce rovněž obsahuje náměty na zlepšení detekce a dokazování zkreslování účetnictví v rámci vyšetřování a soudního řízení.