Hodnota peněz - historie a současnost monetárních a bankovních teorií - Krupa, Vladimír; Loužek, Marek, 1975-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Peněžních teorie a způsob, jak se jednotliví autoři vypořádávají s peněžním fenoménem v jeho komplexnosti -- od vzniku peněz, kupní síly peněžní jednotky až po význam peněžních substitutů a fiduciárních prostředků v moderních finančních systémech -- jsou tou částí ekonomického myšlení, která má nejdelší historii a nejobsáhléjší literaturu. Pro snadnější orientaci v tak obsáhlé problematice je nutné si systémy jednotlivých autorů podle určitých hledisek utřídit. V první části kromě standardního Mengerova výkladu vzniku peněz rozebíráme i heterodoxní přístupy státní a úvěrové teorie peněz a upozorňujeme na jejich slabá místa. Pozornost v druhé části věnujeme především monetaristické linii uvažování, významu kvantitativní teorie a Rakouské škole, u níž teorie vzniku a hodnoty peněz tvoří jeden logický celek.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses