Československo-britské vztahy ve 30. letech 20. století - Maráková, Natálie; Veselý, Zdeněk, 1950-; Krines, Vlastimil, 1928-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem politických a diplomatických vztahů mezi Československem a Velkou Británií ve 30. letech 20. století. Cílem práce je analyzovat britskou politiku uplatňovanou vůči střední Evropě, respektive Československu, před přijetím tzv. mnichovského diktátu a následně postihnout průběh a příčiny jejího obratu v počátečních letech druhé světové války. První kapitola nastiňuje nejdůležitější okamžiky československo-britských vztahů ve 20. letech, které výrazně ovlivnily vývoj vzájemných vztahů ve 30. letech. Druhá kapitola si klade za cíl postihnout britskou politiku vůči Československu v první polovině 30. let. Třetí a čtvrtá kapitola zachycují britskou stále se stupňující politiku appeasementu, roli Nevilla Chamberlaina v prosazování této politiky a snaží se definovat její příčiny. Pátá kapitola analyzuje otázku britské garance tzv. druhé republiky. Poslední kapitola se snaží zachytit postoj Velké Británie k československé emigraci v počátečních letech druhé světové války a příčiny jeho změn.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses