Vplyv nabozenstva na zahranicnu politiku - Poráziková, Lenka (2013)
Hlavným cieľom tejto práce je analyzovať rolu náboženstva v americkej politike. Vychádza zo sekularizačnej teórie západnej spoločnosti a jednotlivé teoretické predpoklady sú analyzované na prípadovej štúdii USA. Základná hypotéza -- USA sú jediný absolútne sekulárny štát -- pochádza z výskumu Jonathana Foxa: "Do Democracies have Separation of Religion and State?" Cieľom je preto falzifikovať toto tvrdenie na základe empirických zistení. Práca je rozdelená do dvoch častí. V prvej, teoretickej, sa zaoberám začlenením náboženstva do medzinárodných vzťahov a predstaveniu samotnej teórie z ktorej vychádzam. Druhú časť predstavuje prípadová štúdia. USA je jeden z najnábožnejších štátov na svete, so silným zastúpením protestantizmu, ktorý vychádza z klasickej americkej kultúry. V práci sa preto odvolávam nie len na silný faktor kultúry, ktorý formoval americkú spoločnosť, ale aj na preukázané sympatie USA s Izraelom a rozvojovou pomocou krajinám tretieho sveta, v ktorých sa angažujú predovšetkým evanjelické organizácie. V USA je domáca politika úzko previazaná so zahraničnou, a tak aj vplyv evanjelikov na prezidentské voľby má aj zahraničnú motiváciu. Silnú rolu náboženstva v zahraničnej politike sa snažím demonštrovať na americkej humanitárnej pomoci.