Problematika zbrojních zakázek v České republice (případová studie) - Eibl, Milan (2013)
Korupce v rámci zadávání veřejných zbrojních zakázek je v několika posledních letech stále rozšířenějším jevem. Existuje několik mediálně exponovaných kauz, ale ucelený náhled do vnitřního fungování systému prozatím chybí. Proto cílem této práce je definování faktorů vzniku současné situace na základě analýzy konkrétní zbrojní zakázky vlastními hodnotícími kritérii. Text je rozdělen do čtyř kapitol. První kapitola definuje stručně evropskou a převážně českou oblast veřejných zakázek, jak z hlediska legislativního, tak z hlediska současných problémů. Druhá kapitola se soustředí na vytyčení hodnotících kritérií pro veřejnou zakázku v oblasti obrany a bezpečnosti za pomoci metodických částí studií od Transparency International. Poslední kapitola představí současnou situaci v rámci zbrojních zakázek a zanalyzuje konkrétní veřejnou zakázku v obraně. Závěrečná část bakalářské práce pak na základě výsledků nalezne faktory současné situace a zhodnotí současné kroky Ministerstva obrany pro zajištění předmětu analyzované zbrojní zakázky.