Aplikace výkonových norem v podmínkách potravinářského průmyslu - Havlík, David (2013)
Cílem bakalářské práce je analýza stávajícího stavu použití výkonových norem ve vybraném podniku Mlékárna Hlinsko. V práci bude zjištěn aktuální stav a následně navrhnutá nová struktura a způsob pro výpočet technicko-výkonových norem. Vybraná metoda pro výpočet bude použitá na třech vybraných produktech. Výsledkem je reporting, díky kterému je mlé-kárna schopna kontrolovat plnění výkonových norem a díky kterému je schopna vytvořit alo-kační klíč pro nepřímé náklady. Návrh a optimalizace výkonových norem usnadní kontrolu výroby a minimalizuje výrobní náklady a zároveň pomohou v plánování výroby, lidských zdrojů a v navázání na kapacitní propočty obchodního plánu. Použitá metoda se podle mlé-kárny řídila kapacitou linky. Přínos pro mlékárnu je veliký. Po aplikaci je schopna sledovat mnoho ukazatelů, jakými jsou vícepráce a prostoje. Tyto ukazatele jsou propojeny s informačním systémem tak, že je poté snazší najít místo vzniku daného problému. Na zákla-dě toho má mlékárna možnost snažit se eliminovat příčiny těchto negativně se projevujících ukazatelů.