Vývoj rozdielov medzi efektívnou a nominálnou sadzbou dane korporácií na Slovensku - Sekerešová, Zuzana; Kubátová, Květa, 1952-; Kostohryz, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Táto diplomová práca sa zaoberá daňovým zaťažením podnikov na Slovensku meraným pomocou efektívnych daňových sadzieb. V súčasnej dobe vysokej mobility kapitálu, môžu mať dane uvaľované na firemné zisky veľký vplyv na rozhodovanie firiem o umiestnení ich investícií. Kritérium, ktoré môže podnik zvoliť pri komparácií daňového zaťaženia medzi jednotlivými krajinami je nominálna sadzba dane. Tá je dobre dostupná a ľahko interpretovateľná, ale neberie do úvahy všetky prvky ovplyvňujúce výšku skutočne platených daní. K určeniu komplexného vplyvu daní na kapitál slúži efektívna daňová sadzba. Cieľom tejto práce je analyzovať rozdiely medzi efektívnou a nominálnou sadzbou dane u korporácií na Slovensku. Okrem toho bude porovnávaná skutočná výška daňového zaťaženie medzi jednotlivými odvetviami ekonomiky SR. Údaje potrebné pre výpočet efektívnych daňových sadzieb sú prevzaté z finančných výkazov spoločností sprístupnených v databáze Amadeus. Po komplexnej analýze skutočnej miery zdanenia na Slovensku, je vykonané porovnanie s Českou republikou. Predmetom komparácie je jednak celkové daňové zaťaženie v oboch štátoch ako aj zaťaženie v rámci odpovedajúcich odvetví.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses