Výběr vhodné právní formy pro založení sportovního klubu v konkrétní situaci - Mrklasová, Marta (2013)
Bakalářská práce s názvem "Výběr vhodné právní formy pro založení sportovního klubu v konkrétní situaci", sepsaná v roce 2013 studentkou Vysoké školy ekonomické v Praze, Fakulty mezinárodních vztahů, na Katedře evropského a podnikového práva, Martou Mrklasovou pod vedením pana Mgr. Květoslava Žáka, se zabývá posouzením vhodnosti vybraných právních forem pro založení sportovního klubu v předem charakterizované situaci. Cílem této práce je vybrat vhodnou právní formu pro založení sportovního klubu zajišťujícího volnočasové sportovní aktivity pro děti, mládež i dospělé jedince v oblasti gymnastického a komerčního aerobiku na rekreační úrovni. Výběr byl proveden na základě obecných charakteristik zkoumaných právních forem, zjišťování informací o vybraných subjektech již fungujících v obdobném odvětví a s těmito subjekty vedené konzultace. Výsledkem práce je výběr právní formy občanského sdružení jako pravděpodobně nejvhodnější právní formy pro konkrétní situaci. Mimo jiné byly v práci popsány i základní body realizace založení občanského sdružení. Práce může být inspirací pro potenciální zakladatele sportovního klubu, nacházející se v podobné situaci.