Riziková přirážka za velikost podniku pro výnosové ocenění podniku v českém prostředí - Kohoutek, Pavel (2013)
Diplomová práce se zabývá použitím prémie za velikost při výnosovém ocenění podniku v České republice. Prémie za velikost je součástí modelu CAPM při stanovení nákladů na vlastní kapitál. Existují empirické studie, které se prémií za velikost zabývají. Tyto studie jsou vypracovány na základě dat z amerického kapitálového trhu. Při stanovení nákladů na vlastní kapitál v České republice musí znalec pro stanovení prémie za velikost použít výsledky těchto studií. Problémem je, že z hlediska velikosti jednotlivých společností je český a americký trh nesrovnatelný. To vede k situaci, kdy většina českých podniků patří podle studií z amerického kapitálového trhu do stejné (nejmenší) velikostní kategorie. Při použití takového postupu je přiřazována všem společnostem v České republice stejná prémie za velikost. Diplomová práce se nejdříve zaměřuje na teoretický základ modelu CAPM a prémie za velikost. V další části je analyzován stávající přístup v české praxi. Hlavní částí diplomové práce je pokus o odhad prémie za velikost pro region Evropy, Střední Evropy a ČR společně se SR. Závěr práce obsahuje doporučení pro stanovení prémie za velikost společnosti ve výnosovém ocenění podniků v České republice.