Analýza možnosti zápisu nových českých památek na Seznam světového dědictví UNESCO - Minátová, Kateřina (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá možností zápisu vybraných českých památek z Indikativního seznamu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Těžiště práce spočívá v analýze mimořádné univerzální hodnoty Kulturní krajiny hřebčína v Kladrubech nad Labem, Kostela Nejsvětějšího srdce Páně v Praze 3 a chmelařských památek v Žatci jako reprezentantů Indikativního seznamu a vypracování SWOT analýz těchto statků. Bakalářská práce taktéž představuje organizaci UNESCO a její Seznam světového dědictví a popisuje, jakou funkci z hlediska péče o světové dědictví zastávají. Nedílnou součástí práce je dotazníkové šetření, které zkoumá povědomí veřejnosti a studentů cestovního ruchu o organizaci UNESCO, současných zapsaných českých památkách a nominovaných památkách na Seznam světového dědictví.