Současné problémy spojené s využitím kosmického prostoru - Nipoti, Vladimir; Kochan, Jan, 1977-; Šrámek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Cílem této práce je identifikovat hlavní problémy mezi aktéry mezinárodních vztahů v oblasti bezpečnosti v kosmickém prostoru a následně navrhnout teoretická řešení těchto problémů. Kromě toho úvod práce se věnuje i vesmírnému odpadu jako jednomu z problémů spojeným s využitím kosmu. Práce je rozdělena na 4 kapitoly. První kapitola se věnuje vnímání vesmírné politiky z pohledu realismu a liberalismu. Následná část práce uvádí několik mezinárodních režimů důležitých pro kosmický prostor a charakterizuje hlavní aktéry ve vesmíru -- USA, Rusko a Čínu. Třetí kapitola identifikuje hlavní problémy ve vztazích mezi aktéry a uvádí důvody, proč by se mělo vyhnout závodům ve zbrojení ve vesmíru. V poslední kapitole jsou navržena řešení, jak by se mohlo dosáhnout kontroly zbrojení a bezpečnosti ve vesmíru s ohledem na moc a společné poznání.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses