Osamostatnění Jižního Súdánu analýza zisků a ztrát aktérů - Procházka, Petr; Kochan, Jan, 1977-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
V roce 2011 proběhla secese Jižního Súdánu od Súdánu. Na území nového státu se nachází většina ropných zásob bývalé země, hlavního zdroje příjmů. Čínská ropná společnost CNPC zde působí jako nejvýznamnější zahraniční ekonomický subjekt. Na druhou stranu, o nezávislost Jižního Súdánu se dlouhá léta pokoušely západní země v čele s USA. Bude do budoucna nový stát geopoliticky inklinovat k západním mocnostem či zůstane v hospodářské sféře vlivu Číny? Výsledek práce nevylučuje ani jeden ze scénářů. Skutečnost však bude nejspíše kombinací obou jevů.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses