Aplikace lineárního programování v rozvozu dřeva - Juříčková, Ivana (2013)
Lineární programování je vědní disciplína zabývající se analýzou různých druhů rozhodovacích problémů. Já se ve své práci podrobně zabývám třemi konkrétními typy. Jsou to vyrovnaný dopravní problém, úloha o dělení materiálu a rozvozní problém. Podrobně tyto úlohy popisuji, zapisuji jejich matematický model a hledám optimální řešení s využitím Řešitele v programu MS Excel. U rozvozního problému navíc uvádím tři typy heuristických metod -- metodu nejbližšího souseda, metodu výhodnostních čísel a vkládací metodu. Celá práce vychází ze skutečných dat, která mi poskytla firma JACER-CZ, a.s. zabývající se těžbou, zpracováním a rozvozem dřeva. Konkrétně se jedná o nalezení nejkratších cest při transportu kulatiny z těžebních míst odběratelům a do skladu. Její rozřezání na různě dlouhá polena a zásobení konečných zákazníků, s cílem navštívit všechna cílová místa a najet co nejméně kilometrů.