Aplikace lineárního programování v rozvozu dřeva - Juříčková, Ivana; Chýna, Vladislav, 1974-; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Lineární programování je vědní disciplína zabývající se analýzou různých druhů rozhodovacích problémů. Já se ve své práci podrobně zabývám třemi konkrétními typy. Jsou to vyrovnaný dopravní problém, úloha o dělení materiálu a rozvozní problém. Podrobně tyto úlohy popisuji, zapisuji jejich matematický model a hledám optimální řešení s využitím Řešitele v programu MS Excel. U rozvozního problému navíc uvádím tři typy heuristických metod -- metodu nejbližšího souseda, metodu výhodnostních čísel a vkládací metodu. Celá práce vychází ze skutečných dat, která mi poskytla firma JACER-CZ, a.s. zabývající se těžbou, zpracováním a rozvozem dřeva. Konkrétně se jedná o nalezení nejkratších cest při transportu kulatiny z těžebních míst odběratelům a do skladu. Její rozřezání na různě dlouhá polena a zásobení konečných zákazníků, s cílem navštívit všechna cílová místa a najet co nejméně kilometrů.
Vedoucí práce: Vladislav Chýna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses