Mezinárodní úmluvy v boji proti korupci - případová studie Slovenské republiky - Oriešková, Stanislava (2013)
Korupce je negativní jev narušující demokratické fungování společnosti, a i když v boji proti ní bylo již přijato mnoho opatření a vytvořeno mnoho studií, vždy bude vždy velmi aktuálním a diskutovaným tématem. Právě toto byli důvody, pro které jsem si zvolila toto téma. Tato práce se zabývá komplexní analýzou stavu korupce ve Slovenské republice a snaží se odpovědět na dvě klíčové otázky: "Jak se Slovensku daří plnit závazky vyplývající proň z mezinárodních Úmluv?" a "Jak je hodnocen stav boje proti korupci podle mezinárodních úmluv na Slovensku?". Práce je rozčleněna do tří kapitol: první se věnuje definici korupce a její právní úpravě. Druhá kapitola analyzuje mezinárodní úmluvy, které byly v této oblasti přijaty. V třetí kapitole je zpracována případová studie Slovenské republiky, která popisuje, jaká opatření vyplývající z mezinárodních úmluv byli na Slovensku přijaté, jak tyto opatření boje proti korupci hodnotily mezinárodní organizace, ale i to jak stav korupce hodnotila veřejnost.