Stát elit či stát zájmů reflexe současného pluralismu - Tichá, Veronika (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou reprezentace zájmů české společnosti politickými elitami. Cílem práce bylo zjistit, koho můžeme za elitu pokládat a představit významný proud moderního politického myšlení -- elitismus a jeho vztah k demokracii. Hlavním cílem této práce je analyzovat problém vnímání elit veřejností a objasnit, zda jsou elity v současné společnosti vnímány jako prostředníci vyjadřující zájmy občanů nebo jako vědomostní kapacity, které sice prosazují své zájmy, ale pro dobro všech anebo jako vůdci, kteří rozhodují pouze ve svůj prospěch a nereflektují zájmy občanů. Závěry hypotéz jsou vyvozeny ze studií kolektivu Pavola Friče, které vycházejí ze dvou kvantitativních výzkumů provedených Centrem pro sociální a ekonomické strategie v rozmezí let 2003 - 2005.