Stát elit či stát zájmů reflexe současného pluralismu - Tichá, Veronika; Müller, Karel B., 1972-; Kný, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou reprezentace zájmů české společnosti politickými elitami. Cílem práce bylo zjistit, koho můžeme za elitu pokládat a představit významný proud moderního politického myšlení -- elitismus a jeho vztah k demokracii. Hlavním cílem této práce je analyzovat problém vnímání elit veřejností a objasnit, zda jsou elity v současné společnosti vnímány jako prostředníci vyjadřující zájmy občanů nebo jako vědomostní kapacity, které sice prosazují své zájmy, ale pro dobro všech anebo jako vůdci, kteří rozhodují pouze ve svůj prospěch a nereflektují zájmy občanů. Závěry hypotéz jsou vyvozeny ze studií kolektivu Pavola Friče, které vycházejí ze dvou kvantitativních výzkumů provedených Centrem pro sociální a ekonomické strategie v rozmezí let 2003 - 2005.
Vedoucí práce: Karel Müller
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses