Rozvrhovanie pracovníkov na smeny v pracovnej agentúre - Kollárová, Veronika (2013)
V tejto práci sa zaoberáme praktickou aplikáciou priraďovacieho problému z oblasti binárnych úloh. Cieľom bakalárskej práce je vytvorenie optimálneho priradenia jednotlivých pracovníkov na smeny. Práca má za cieľ nájsť taký model aby minimalizoval náklady agentúry, ktoré vynakladá na zlé priradenie pracovníka na smenu a zároveň aby boli uspokojené požiadavky pracovníkov. Chceme vytvoriť taký model, ktorý by zjednodušil agentúre každodenné niekoľko hodinové plánovanie rozpisu pracovníkov. Matematický model je zostavený a riešený optimalizačným softvérom LINGO za pomocí importu dát z Excelu a následného získaného optimálneho riešenia, ktoré je exportované opäť do Excelu. Mojím hlavným cieľom je ukázať neefektívne priraďovanie pracovníkov agentúrou a porovnať dosiahnuté výsledky s navrhnutým matematickým modelom lineárneho programovania.