Česko-americké vztahy po roce 1993 - Kotasová, Martina (2013)
Práce podává kompletní obraz vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými jak na politické, tak na ekonomické i kulturní úrovni od roku 1993 do současnosti. Mezi nejdůležitější události, které ovlivnily česko-americké vztahy, patřil zajisté vstup České republiky do Organizace Severoatlantické smlouvy, který by bez Spojených států nebyl možný, zvolení prezidenta George W. Bushe prezidentem, teroristické útoky z 11. září 2001 a změna americké zahraniční politiky vůči České republice po nástupu Bushe a po teroristických útocích. Dále se práce věnuje vstupu České republiky do Evropské unie a jak členství České republiky v EU pozměnilo vztahy s USA. Důležitými tématy jsou také projekt protiraketové obrany, vízová asymetrie a zvolení prezidenta Baracka Obamy.