Česko-americké vztahy po roce 1993 - Kotasová, Martina; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Volenec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Práce podává kompletní obraz vztahů mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými jak na politické, tak na ekonomické i kulturní úrovni od roku 1993 do současnosti. Mezi nejdůležitější události, které ovlivnily česko-americké vztahy, patřil zajisté vstup České republiky do Organizace Severoatlantické smlouvy, který by bez Spojených států nebyl možný, zvolení prezidenta George W. Bushe prezidentem, teroristické útoky z 11. září 2001 a změna americké zahraniční politiky vůči České republice po nástupu Bushe a po teroristických útocích. Dále se práce věnuje vstupu České republiky do Evropské unie a jak členství České republiky v EU pozměnilo vztahy s USA. Důležitými tématy jsou také projekt protiraketové obrany, vízová asymetrie a zvolení prezidenta Baracka Obamy.
Vedoucí práce: Zdeněk Matějka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses