Zdanění cloud computingu - Melicharová, Eva (2013)
Cílem této práce je identifikovat klíčové problémy zdanění cloud computingu. K analýze těchto problémů byly použity především výklady německé legislativy. První kapitola je zaměřena na základní cloud computingové pojmy z oblasti informačních technologií. Druhá kapitola analyzuje cloud computingové služby a s nimi související zdanění příjmů i zdanění daně z přidané hodnoty z pohledu poskytovatele cloud computingu i uživatele cloud computingu. Analýza se koncentruje hlavně na definici a odlišné výklady stálé provozovny. V závěru této kapitoly jsou uvedeny příklady cloud computingových služeb a jejich různá řešení z hlediska zdanění z příjmů. Třetí kapitola shrnuje předcházející problematiku a nastiňuje východiska pro výklad tohoto zdanění v České republice.