Vybrané dopady mobilizace na ekonomiku USA v letech 1941 - 45 - Joukl, Petr (2013)
Bakalářská práce pojednává o vlivu mobilizace USA během druhé světové války na vývoj amerického hospodářství optikou několika jeho vybraných oblastí. Práce se zaměřuje na efekty oživení ekonomiky USA, které s sebou přechod na válečnou ekonomiku přinesl. Stěžejní část práce je věnována změnám ve struktuře produktu, federálního rozpočtu, v oblasti spotřeby domácností a investic. Práce poukazuje zejména na to, že oživení ekonomiky Spojených států způsobené mobilizací nelze hodnotit pouze na základě vývoje makroekonomických ukazatelů. Výsledky práce naznačují, že při analýze dopadů mobilizace je pro pochopení situace potřeba zohlednit odklon USA od tržního systému a zkoumat bezprostřední dopady transformace ekonomiky na situaci spotřebitelů, zaměstnanců a soukromých firem.