Změna antidrogové politiky jako nezbytná cesta k řešení mezinárodního problému násilí - Vich, Marek (2013)
Současný systém mezinárodní protidrogové politiky se vyznačuje řadou nedostatků a provází ho společensky škodlivé problémy, mezi které patří především posílení ilegálního černého trhu, prohloubení problémovosti drogově závislých uživatelů a zvýšení zdravotní závadnosti. Východiskem z této situace může být postupná deeskalace protidrogové politiky zpět směrem k regulatorní politikce. Taková změna může uvolnit prostředky pro navýšení investic pro preventivní vzdělávácí programy a programy odvykání závislosti.