Vliv komunikace v psané formě na chování klientů - Kalašová, Vendula; Halík, Jaroslav, 1961-; Hofschnaidr, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Hlavním cílem diplomové práce je zkoumání vlivu komunikace v psané formě na chování klientů. Praktická část v krátkosti představuje behaviorální ekonomii. Dále se zabývá vybranými metodami zákaznického výzkumu a vztahem klientů ke značce jako metodou Net Promoter Score, nebo modelem Brand Dynamics Pyramid apod. Také popisuje současnou situaci na trhu pojištění a proces obnovy. Těžiště práce je založeno na zákaznickém výzkumu. Pomocí tří dopisů, které se liší svou strukturou, stylistikou, grafickými prvky, aj., je zkoumáno, zda lze jejich pomocí ovlivnit chování klientů žádoucím směrem. Na základě tohoto výzkumu, který vycházel z dílčích dotazníkových šetření a mystery shoppingu, byly odhaleny metody, které byly do jisté míry úspěšné. Závěrem doporučuji komunikaci, kterou bych využila v reálném provozu a sledovala bych její úspěšnost v delším časovém období.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses