Hodnocení nástrojů regulace nelegálního nakládání s odpady - případová studie Praha 4 - Libuš - Křelinová, Lenka (2013)
Novodobým fenoménem odpadového hospodářství se stává littering. Littering spolu s černými skládkami odpadů, ve které může nedbalé odhazování odpadků ve volném prostranství spontánně přerůst, představují závažný problém především pro obce, které jsou podle Zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech považovány za původce komunálních odpadů a jsou nuceny nést náklady spojené s nakládáním s odpady. Odstraňování černých skládek a úklid veřejných prostranství znamenají neefektivní vynakládání prostředků z obecních rozpočtů, resp. prostředků daňových poplatníků, a to za situace, kdy obecní systémy odpadových hospodářství dlouhodobě vykazují schodky svých rozpočtů. Ze zahraničních studií se problematikou zabývali především Webb a kol. (2006), podle nichž by za účelem zamezení nelegálnímu nakládání s odpady měly být implementovány takové nástroje regulace, jejichž smyslem je snížit náklady legálního nakládání s odpady a naopak zvýšit náklady nelegálního nakládání s odpady. Problematice litteringu se ve své komparativní studii věnovali autoři Ong a Sovacool (2012), kteří kladou důraz na ekologickou výchovu ve školách a preventivní opatření. V prostředí České republiky je nelegální nakládání s odpady regulováno mnoha zákony, které však předpokládají známou identitu pachatele a tedy i možnost jeho postihu. Ve skutečnosti je však pachatel ve většině případů litteringu a nelegálního skládkování neznámý a nástroje regulace tak selhávají. Z toho důvodu se tento problém jeví jako neřešitelný, což bylo hlavním impulsem pro vypracování předkládané bakalářské práce, jejímž cílem je na případové studii městské části Praha -- Libuš zhodnotit vybrané nástroje regulace nelegálního nakládání s odpady a zodpovědět otázku, zda v současném právním prostředí České republiky existuje n