Užití elektronického podpisu v praxi - Valdová, Kristýna; Kunstová, Renata, 1962-; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast elektronického podpisu a jeho využití v praxi. Cílem práce je shrnout současné poznatky o elektronickém podpisu, principech jeho funkce a využití. Stejně tak formou případové studie ukázat konkrétní způsob využití elektronického podpisu v praxi včetně zhodnocení přínosů a dopadů na související procesy. V první části práce je teoreticky přiblížen elektronický podpis, certifikát a certifikační autorita včetně zdůraznění vzájemných souvislostí. Výklad je doplněn o ukázky práce s certifikátem a elektronickým podpisem v různých programech, přičemž je tak demonstrována nutnost jejich využití. V druhé části práce je na příkladu případové studie ukázáno využití elektronického podpisu v bytovém družstvu při předávání dat do agendy SIPO České pošty přes Internet. Závěrem kapitoly jsou zhodnoceny přínosy a dopady tohoto případu využití. Přínosem práce je komentovaný přehled úrovní elektronických podpisů, certifikátů a použití elektronického podpisu doložený na příkladu z reálné případové studie. Teoretická část práce může posloužit jako základ pro pochopení principu a smyslu elektronického podpisu. Případová studie je potom návodem pro malé firmy, které by měly zájem využít elektronický podpisu v kombinaci se službou SIPO, kterou poskytuje Česká pošta.
Vedoucí práce: Renáta Kunstová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses