Sekuritizace a strukturované dluhopisy - Dohnálek, Jan; Brada, Jaroslav, 1964-; Osička, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Hlavním cílem této práce je seznámit čtenáře s procesem sekuritizace, aby si mohli utvořit ucelenou představu o tomto nástroji. Jedná se o relativně mladý nástroj zařazený do strukturovaných financí. Sekuritizace se stala velmi skloňovaným pojmem v souvislosti s globalní finanční krizí, která měla počátek v roce 2007 na hypotéčním trhu ve Spojených Státech. První část práce se zaměřuje na historii sekuritizace zejména v kontextu právě s americkým hypotéčním trhem, na pojem tranšování a na metody alokace cash-flow. V další části je důkladně popsána sekuritizace a samotné prvky tohoto nástroje, například, problematika waterfall a true sale. Tyto prvky jsou klíčové pro sekuritizace a odlišuji jí od ostatních forem financování. V této části jsou dále zmíněna souvisejicí rizika a výhody plynoucí pro jednotlivé účastníky. Výhody, které stojí boomem sekuritizace, jsou zejména financování aktiv, manangement rozvahy a řízení rizik. Další dvě kapitoly jsou věnovány účastníkům sekuritizace, vnitřním strukturám, credit enhancement a performance testům. Každý z těchto pojmů je tématem sám o sobě. Sekuritizace je velmi flexibilní nástroj, který nemá standardní podobu a proto se jednotlivé transakce od sebe mohou velmi zásadně lišit. V této práci jsem se zaměřil pouze na prvky, které jsou společné většině sekuritizačních transakcí. Tématem poslední části práce je Collateralized Debt Obligation (CDO). Pozornost je věnována historii tohoto produktu, terminologii a zejména komparaci cash a syntentické sekuritizace.
Vedoucí práce: Jaroslav Brada
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses