Jaké faktory ovlivňují návštěvnost ZOO Praha? - Sada, Kateřina (2013)
Cílem této práce je určit faktory, které ovlivňují návštěvnost Zoologické zahrady hl. m. Prahy. V práci jsou použita data denní návštěvnosti z let 2010 až 2012. Vytvořený model je podroben regresní analýze pomocí metody nejmenších čtverců. Výsledky ukázaly, že nejvýznamněji návštěvnost ovlivňuje víkend. Návštěvnost o víkendu je ceteris paribus o 146% vyšší. Dále ji ovlivňují školní prázdniny, ve dnech školního volna je návštěvnost vyšší o 25,7% ceteris paribus. Konání akcí (např. dětský den, křest mláděte) návštěvnost zvyšuje asi o 7,7% a každá dodatečná hodina, po kterou je ZOO otevřená, zvyšuje počet návštěvníků o 16,8%. Denní úhrn srážek návštěvnost ovlivňuje negativně. Teplota ovlivňuje návštěvnost pozitivně pouze do 28,3°C, poté začíná návštěvnost klesat. Vliv reklamních kampaní, narození mláďat ani otevření nového pavilonu se nepodařilo prokázat.