Modely rozhodování při riziku a neurčitosti - Pavlovská, Tereza; Fiala, Petr, 1949-; Bisová, Sára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Rozhodování je velmi důležitá činnost, protože s rozhodovacími problémy se setkáváme každodenně. Složitější a komplexnější forma rozhodování se pak objevuje v manažerském rozhodování, investičním rozhodování apod. Produktoví manažeři rozhodují o vývoji nových produktů a investoři o alokaci svých zdrojů. S většinou rozhodnutí je pak spojena určitá forma nejistoty, tedy určitá míra neznalosti možných výsledků. Bakalářská práce se zaměřuje na popis jednoetapového a víceetapového rozhodování. Mezi nejfrekventovanější nástroje patří rozhodovací matice, rozhodovací stromy a i například grafická analýza. U rozhodovacích problémů je navíc nutné rozlišit, zda rozhodujeme za rizika, či neurčitosti. Podle toho byla navrhnuta jednotlivá pravidla pro rozhodování za pomocí rozhodovacích matic. Nástrojem víceetapového rozhodování je rozhodovací strom představující velmi schematické zobrazení rozhodovacího procesu.
Vedoucí práce: Petr Fiala
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses