Fundamentální analýza měnového kurzu EUR/USD - Nguyen Ngoc, Viet (2013)
Bakalářská práce se zabývá vybranými metodami fundamentální analýzy k predikci měnového kurzu. Tyto modely jsou s použitím reálných ekonomických dat aplikovány na měnový pár EUR/USD v období od roku 1999 do konce roku 2012. V teoretické části jsou popsány modely determinace měnového kurzu: teorie parity kupní síly, teorie parity úrokové míry, mezinárodní Fisherův efekt, monetaristické modely determinace měnového kurzu a teorie platební bilance. U každé teorie jsou vysvětleny principy, na kterých je postavena, a jsou zde vymezeny také základní předpoklady, za kterých daná teorie funguje. V praktické části s použitím čtvrtletních dat pro vymezené období je provedena empirická verifikace popsaných teorií a následně jsou shrnuty výsledky, jestli se podařilo teorii popsat vývoj skutečného kurzu.