Analýza faktorů vedoucí domácnosti na Smiřicku ke změně způsobu vytápění - Zemková, Lenka (2013)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké faktory ovlivňují domácnosti v lokalitě Smiřicko při výběru způsobu lokálního vytápění. Práce dokazuje, že nejdůležitějším faktorem jsou finanční důvody. Na základě osobních strukturovaných rozhovorů se zástupci domácností byla také provedena analýza přístupu respondentů k životnímu prostředí. Hodnocení občanů v environmentálních otázkách bylo zároveň dáno do souvislosti s nezávislými proměnnými, jako např. věk, vzdělání, pohlaví a příjem. Znečišťování ovzduší spalováním nekvalitních paliv má negativní dopady na zdravotní stav populace a vede tedy ke zvyšování výdajů státu do zdravotnictví.