Kľúčové segmenty finančného trhu a jeho aktuálna situácia z pohľadu USD - Bačová, Dominika (2013)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou pôsobenia amerického dolára ako medzinárodnej rezervnej meny v rámci jednotlivých vybraných segmentov finančného trhu. Cieľom práce je nielen samotná analýza USD segmentu, ale aj priblíženie fungovania vybraných častí finančného trhu. Za týmto účelom je práca rozdelená do štyroch kapitol. V prvej kapitole je diskutovaný status amerického dolára ako globálnej meny na základe funkcie účtovnej jednotky, prostriedku zmeny a uchovávateľa hodnoty. Druhá kapitola stručne popisuje význam a funkcie, ktorými finančný trh vo svojich jednotlivých podobách disponuje. Tretia kapitola je venovaná teoretickým východiskám rozdelenia finančného trhu na národnej úrovni s cieľom jednoduchšej komparácie vo vzťahu k trhu medzinárodnému, na ktorý sa zameriava kapitola štvrtá. V jej štyroch častiach venovaných vybraným segmentom -- medzinárodnému trhu dlhových inštrumentov, euromenovému trhu, devízovému a repo trhu, práca postupne analyzuje objem transakcií denominovaných v USD, poskytuje informácie o vývoji na týchto trhoch v čase a pokúša sa zachytiť dôsledky aktuálnej finančnej krízy.