Jak ovlivňuje věk ženy, ve kterém má své první dítě, její budoucí příjem ? - Horová, Jana (2013)
Práce zjišťovala vliv věku ženy, ve kterém má své první dítě, na její budoucí příjem. Data potřebná k analýze byla získána dotazníkovým šetřením, kdy cílovou skupinou byly ženy s minimálně jedním dítětem, nejnižším dokončeným středoškolským vzděláním a v době výzkumu pracujících na plný pracovní úvazek. Výsledky prokázaly pozitivní vliv věku ženy při narození prvního dítěte na její příjem, konkrétně 1,8% zvýšení měsíčního příjmu při oddálení rodičovství o jeden rok. Jako rozšíření práce byl zkoumán vztah mezi délkou pracovní praxe před porodem a budoucím příjmem. Hypotéza o pozitivním vlivu počtu let praxe před porodem na příjem však potvrzena nebyla.