Institucionální uspořádání regulace a dohledu v Evropské unii - Zelený, Jakub (2013)
Tato práce se zabývá institucionálním uspořádáním regulace a dohledu v Evropské unii. První část obsahuje základní vymezení pojmů regulace, dohledu a cílů dohledu. Dále jsou zde rozebrány základní modely uspořádání regulace a dohledu včetně zhodnocení jejich silných a slabých stránek. Druhá část obsahuje vývoj dohledu v Evropské unii od Lamfalussyho procesu po zprávu Jacquese de Larosiéra a zahájení činnosti Evropského systému finanční stability. Třetí část se zabývá novým uspořádáním dohledu v Evropské unii v podobě bankovní unie a analyzuje příčiny tohoto vývoje.