Finanční gramotnost - Červená, Michaela (2013)
Předmětem mé práce je popsat oblast finanční gramotnosti a kroků orgánů České republiky, které vedly k jejímu sledování, měření a zvyšování. Práce by měla čtenáři poskytnout komplexní náhled na danou problematiku a zhodnocení postoje veřejnosti k finančnímu vzdělávání, jako nástroji k jejímu zvyšování. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část je úvodem do problematiky, s uvedením významu finanční gramotnosti. Druhá část je věnována finančnímu vzdělávání a subjektům, které toto vzdělávání zajišťují. V další části je hodnocena úroveň finanční gramotnosti obyvatel České republiky a je dále komparována s úrovní v zahraničí. Poslední část analyzuje dotazník, který byl vytvořen pro tuto práci. Rozbor odpovědí ukazuje vztah lidí k finančnímu vzdělávání. Cílem této práce je mj. podat čtenáři ucelený pohled na finanční gramotnost a zdůraznit její význam. Dále také přiblížit možnosti finančního vzdělávání, které jsou na území České republiky dostupné.