Česká rodina na počátku 21. století - Moravuszová, Klára (2012)
Bakalářská práce je zaměřena na současný trend vývoje české rodiny. Hlavním cílem je identifikovat změny a tendence rodinného života. Zda problémy, kterým čelí dnešní rodiny, jsou trvalé nebo jsou pouze důsledkem globálních, ekonomických i sociálních problémů. Na základě teoretických podkladů jsou charakterizovány změny rodiny v souvislosti s historickým vývojem a pro bližší pochopení jsou vymezeny důležité pojmy, se kterými se pracuje. Pozornost je věnována také problematice genderu, zejména rolím muže a ženy a jejich postavení v rámci rodiny. Na základě statistických dat je sledován vývoj rodiny a rodinného života v jednotlivých regionech České republiky. Jejich komparací a postihnutím trendu vývoje na přelomu nového tisíciletí zachycuje bakalářská práce specifika dynamiky napříč celým územím.