Komparácia Európskej centrálnej banky a Federálneho rezervného systému - Nemcová, Lenka; Zetek, Pavel; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Bakalárska práca sa venuje dvom najvýznamnejším centrálnym bankám súčasnosti, konkrétne Federálnemu rezervnému systému a Európskej centrálnej banky. Ako cieľ svojej práce som si stanovila komparáciu ich monetárnych politík jednak v období pred krízou a aj po jej vypuknutí. Samotná analýza je spracovaná v poslednej kapitole práce, kde porovnávam rôzne makroekonomické ukazovatele. Najväčším problémom po vypuknutí krízy bolo zamrznutie peňažného trhu a prílišná averzia k riziku zo strany komerčných bánk. FED aj ECB im poskytovali dodatočnú likviditu s domnienkou, že tá bude ďalej posunutá k hospodárskym subjektom a tým sa naštartuje ekonomika. Vo svojej analýze dochádzam k záveru, že tento cieľ FEDu a ECB nebol do teraz naplnený, nakoľko reakcia komerčných bánk nebola taká ako predpokladali.
Vedoucí práce: Pavel Zetek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses