Analýza reálných dat spotřebitelských úvěrů pomocí systému LISp-Miner - Rytych, Maxim; Šimůnek, Milan, 1975-; Chudán, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této práce je nalézt v reálných datech spotřebitelských úvěrů zajímavé souvislosti, které by mohly být využity v praxi. Analýza dat je prováděna pomocí systému LISp-Miner, což je software určený pro dobývání znalostí z databází založený na metodě GUHA. Při analýze dat budou používány konkrétně procedury 4ft-Miner a SD4ft-Miner popsané dále. Použitá metodika je CRISP-DM. Přínos práce spočívá především v nalezení v datech neznámých nebo potvrzení známých souvislostí, které by mohly být prakticky využity. Dalšími přínosy jsou představení možností DZD a systému LISp-Miner. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Ve třech kapitolách věnovaných teorii nejprve vysvětluji, co je dobývání znalostí z databází, kdy se objevuje, čím je zajímavé a jeho techniky s důrazem na použitá asociační pravidla. Poté popisuji stručně systém LISp-Miner a na umělých datech použité procedury. V poslední kapitole věnované teorii seznamuji čtenáře s metodikami používanými při dobývání znalostí z databází s důrazem na metodiku CRISP-DM, kterou jsem se rozhodl použít. Praktická část odpovídá jednotlivým krokům metodiky CRISP-DM, tj. porozumění problematice, porozumění datům, příprava dat, modelování, vyhodnocení a využití výsledků. Poslední dvě fáze jsem se rozhodl z důvodu přehlednosti spojit do jedné.
Vedoucí práce: Milan Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses