Analýza rozpočtu obce na příkladu vybrané obce - Dopitová, Martina; Toth, Petr, 1962-; Macháčková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Bakalářská práce se zabývá analýzou rozpočtu vybrané obce. Zvýšená pozornost je věnována dopadům změn systému rozpočtového určení daní (RUD) na rozpočet obce, a to především novele zákona č. 243/2000Sb., o rozpočtovém určení daní ve znění zákona č. 295/2012 Sb., s účinností od 1. 1. 2013. Teoretická část práce je zaměřena na podstatu fiskálního federalismu, metodu finanční a majetkové analýzy (FAMA) a územní rozpočet. V praktické části práce je poté pomocí vybraných ukazatelů metody FAMA provedena analýza rozpočtu vybrané obce v rámci časové řady 2001 -- 2012. Dále jsou zde zhodnoceny dopady výše pospané novely zákona o RUD, a to na současném návrhu rozpočtu vybrané obce a podobě modelu fiskálního federalismu používaného v ČR. Cílem práce je vytvoření retrospektivní analýzy rozpočtu vybrané obce v letech 2001 -- 2012 a zhodnocení vývoje rozpočtu téže obce na rok 2013 bez zavedení novely zákona o RUD účinné od 1. 1. 2013 a s ní.
Vedoucí práce: Petr Toth
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses