Analýza mezd a platů v Plzeňském kraji - Maršálková, Kateřina (2013)
Vývoj mezd a platů patří mezi nejsledovanější statistické ukazatele v ekonomice. Tato oblast má vliv na životní úroveň celé společnosti, je významná nejen pro ekonomicky aktivní obyvatelstvo, ale pro život všech lidí ve společnosti. Z tohoto důvodu se práce zabývá analýzou mezd a platů v Plzeňském kraji. Analýza je provedena pomocí měr dynamiky a pomocí modelace trendové složky časové řady a to z hlediska různých kategorií, například pohlaví, věk, nejvyšší dosažené vzdělání, kategorie zaměstnání, průměr a medián hodinových výdělků či podíl osob s podprůměrnými hodinovými výdělky. Tato práce je rozdělena do pěti částí. První čtyři kapitoly jsou věnovány základním charakteristikám Plzeňského kraje, teoretickým poznatkům z oblasti mezd a platů a rozdílům v metodice mezi Českým statistickým úřadem a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Dále zde jsou teoreticky popsány statistické metody analýzy časových řad, které jsou následně využity v páté kapitole této práce při samotné analýze mezd a platů. Analýza trendové složky časové řady je prováděna v programu EViews. Data pro analýzu jsou čerpána z Informačního systému o průměrném výdělku.